EZÉRT SZERETI MONWAR A MINI ELECTRIC-JÉT.

Monwar nemrégiben váltott elektromos autóra, hogy még fenntarthatóbbá tegye a vállalkozását. Szabadidejében a kenti tengerparton kocsikázik MINI Electric-jével négylábú barátja, Ziggy társaságában. Megkértük, hogy ossza meg velünk a MINI Electric-kel kapcsolatos tapasztalatait, illetve azt, hogy miért is vált ilyen nagy rajongóvá. Akkor hát következzenek az ő szavai.
MINI elektromobilitás történetek – Monwar – a MINI nyújtotta vezetési élmény MINI elektromobilitás történetek – Monwar – a MINI nyújtotta vezetési élmény

„Egyszerűen csodás az egész.”

"Nemrégiben költöztem Kentbe, hogy fellendítsem a chai-forgalmazó vállalkozásomat, amelyet teljesen fenntarthatóvá szeretnék tenni. A partneremmel együtt már régóta odavagyunk a MINI-ért – persze, mondanom sem kell, hogy imádom az "Olasz meló"című filmet. A MINI egész megjelenése és kisugárzása mindig is fiatalos és klassz volt, a modern MINI pedig a maga kompaktságával, élvezetes vezethetőségével nagyszerűen illik az életstílusunkhoz. A MINI Electric pedig még tovább megy fantasztikus megjelenésével és futurisztikus funkcióival. Egyszóval tökéletes előrelépés.

A gyöngyházhatású fényezés az egyik kedvencem. Úgy tűnik, mintha változtatná a színét attól függően, hogy honnan esik rá a fény. A háromtűs dugaljra emlékeztető könnyűfém keréktárcsák szintén telitalálatok. Már csak azzal az ötletességükkel is, amellyel mutatják, hogy egy elektromos autóhoz tartoznak.

A MINI Electric belső terének minősége felső kategóriás. A kormány különösen tetszik. Valahogy olyan természetesnek tűnik a bőr tapintása, valamint az, ahogyan belesimul a kezembe. A hangulatvilágítás is egy szívet melengető részlet – főleg a központi, kör alakú kijelzőt övező fényekre gondolok itt. De megér egy misét az is, ahogyan a világítás színe változik. Egyszerűen csodás az egész.”

„A MINI Electric vezetése egyszerűen isteni.”

"A MINI Electric előtt soha nem vezettem elektromos autót. Őszintén szólva nem is igazán tudtam, hogy mire számíthatok. Ha össze kéne foglalni a lényeget: az élmény isteni. Amikor az ember messzebbre utazik, azzal mérsékelheti leginkább a hatótáv apadását, hogy a Green menetmódot választja. Ezzel együtt nekem a Sport mód a kedvencem. A jóvoltából úgy érzem magamat a városban, mint valami huncut kölyök!

Az elektromos motor azonnal jelentkező ereje és nyomatéka egyszerűen lenyűgöző. A kormányzás tényleg precíz, de a fékek is igen jól teszik a dolgukat. Szerintem ez nagyban köszönhető a regeneratív fékezésnek. Amint az ember leveszi a lábát a gázpedálról, az autó határozottan lassulni kezd. A magam részéről rövid idő alatt hozzászoktam ehhez az „egypedálos” vezetéshez. Száz szónak is egy a vége: valahogy az egész vezetési élmény szuper gördülékeny.”

MINI elektromobilitás történetek – Monwar – az első elektromos autós tapasztalat MINI elektromobilitás történetek – Monwar – az első elektromos autós tapasztalat

„Pofonegyszerű és gyors a töltés.”

„Amikor hozzám került a MINI Electric, letöltöttem pár alkalmazást, amelyekkel könnyebben megtalálom a nyilvános töltőket. Amikor azután az ember elkezdi használni az elektromos autóját, azt tapasztalja, hogy mindenütt ott vannak a töltők. Szerintem sokan meglepődnének, hogy milyen sok van belőlük. Szupermarketek, autópályamenti benzinkutak és pihenők, bevásárlóközpontok, városi utcák – se szeri, se száma a töltőknek, amelyekkel út közben be lehet gyűjteni némi energiát.

A MINI Electric töltéséhez gyakran használtam gyorstöltőket. Arról, hogy 30-40 perc alatt akár 80%-osra is feltölthetem az akkumulátort mindössze pár fontért, nekem semmi esetre sem az „időpocsékolás” kifejezés jut eszembe. Az úti céloknál található töltők is hasznosak. Ezek leginkább a szupermarketeknél vagy a városközpontokban állnak rendelkezésre. Ezek ugyan lassúbbak, mint a gyorstöltők, ám a délutáni autókázás során mégis össze lehet szedni velük annyi töltést, amennyivel szinte csurig lesz az akkumulátor.

Amikor még benzines MINI Coopert hajtottam, hetente úgy 30-40 fontot költöttem tankolásra. A MINI Electric esetében azonban az üzemanyagköltségek 10 naponként nagyjából 14 fontot tesznek ki. Ez nevetségesen kevés, főleg, ha hozzávesszük azt is, hogy otthon egyelőre nincs wallboxunk.”

MINI elektromobilitás történetek – Monwar – technológia MINI elektromobilitás történetek – Monwar – technológia

„A MINI Electric csordultig van technikával.”

"Az én MINI Electric-em a legmagasabb, Level 3 felszereltségi szintű, így technikai értelemben tele van minden földi jóval. Az egyik legértékesebb felszereltsége számomra a Harman Kardon HiFi hangsugárzó rendszer. Szeretem a zenét, ezen kívül állandóan podcastokat hallgatok. A hangzás kristálytiszta.

Gyerekjáték a telefon és a MINI Electric összekapcsolása is. Amint beszáll az ember, ez azonnal megtörténik. A navigációs és a médiarendszer felülete nagyon letisztult és egyszerűen használható. A vezetői profil beállítása sem ördöngösség. Amint valaki létrehoz egy ilyet, egyszerűen csak rá kell kattintania a nevére, és máris érvényesül az összes személyes beállítása.

A vezetőt segítő rendszerek közül – az összes radaron és érzékelőn felül – talán a Parkolóasszisztenst emelném ki, amely rendkívül nagy segítség nekem a kisvárosban, ahol élek. Pompásan lehet vele manőverezni a szűk utcákon. Ami pedig a head-up kijelzőt illeti: csúcsszuper. Noha ezt megelőzően soha nem volt még head-up kijelzős autóm, most már ott tartunk, hogy nem nagyon tudnék lemondani erről a funkcióról. A fontos információk ugyanis közvetlenül a látóteremben jelennek meg, így soha nem kell levennem a tekintetemet az útról.

A MINI Electric előállította hangzást is kedvelem. Nem tudom, hogy a MINI miként csinálta, de gyorsítás közben az autónak van valami „űrhajószerű” hangja! Remek dolog ez, ami még magával ragadóbb élménnyé teszi a vezetést. Persze, annyira nem hangos, hogy elnyomja a zenét. Egyszerűen csak jópofa.”