KREATIVITÁS ÉS VIRTUOZITÁS A TECHNOLÓGIÁBAN.

Az elektromos autózás új távlatokat nyit a MINI-s vezetési élmény előtt a kifinomultság és a teljesítmény tekintetében. Innovációink és technológiánk egyre okosabbá válnak – de igazából azzal vagyunk képesek jelentős fejlesztéseket végrehajtani és kijelölni a jövőbe vezető utat, ahogyan használjuk azokat.

mini elektromobilitás – mini electric – technológia mini elektromobilitás – mini electric – technológia
Elektromobilitás – technológia – plug-in

LELEMÉNYESSÉG, MINT HAJTÓERŐ.

mini elektromobilitás – mini electric – elektromos hajtáslánc mini elektromobilitás – mini electric – elektromos hajtáslánc

ELEKTROMOS HAJTÁSLÁNC.

A MINI már a legelső pillanattól a kompakt autó fogalmának megtestesítője volt. A 3 ajtós MINI pedig immár teljesen elektromos hajtáslánccal is elérhető. A MINI Electric a tradicionális helykihasználást jövőorientált technológiával ötvözi.

A nagyfeszültségű, T-alakú lítium-ion akkumulátort a padlóba építik be. A súlypont így jóval lejjebb van, mint a benzines MINI modellek esetében, ami az autót még nagyobb stabilitással és agilitással ruházza fel. Az innováció hagyománya tehát változatlanul él. Folytatása következik.

HAJTÁS.

Dinamikus, mégis selymesen lágy. A MINI Electric kompakt, szinte rezzenéstelenül járó hajtásláncának jóvoltából úgyszólván teljesen némán suhanhatsz keresztül a városon.

Gyorsan, megállás nélkül. Az azonnal rendelkezésre álló teljes nyomaték lelkesítő agilitást, vérpezsdítően izgalmas, a váltásokat általában kísérő megtorpanások nélküli gyorsítást és folyamatos ugrásra készséget szavatol.

Egypedálos vezetés. Ha akarod, akár egész úton úgy vezethetsz, hogy csak egy pedált használsz. Csak gyorsíts fel a kívánt sebességre. A lassításhoz és a megálláshoz pedig vedd le a lábadat a gázpedálról. Mindezzel ráadásul energiát táplálsz vissza az akkumulátorba.

mini elektromobilitás – mini electric – vezetés elektromos energiával mini elektromobilitás – mini electric – vezetés elektromos energiával

„Mosolyt csal az arcodra.”

MINI Electric tulajdonosok mesélnek a vezetés iránt érzett szenvedélyükről.
MINI Electric – Resolute Edition – nanuq fehér

MINI ELECTRIC RESOLUTE EDITION NANUQ FEHÉR SZÍNBEN.

Inuit nyelven a „nanuk” "jegesmedvét" jelent. A Nanuk fehér pedig egy új, a MINI Electric Resolute Edition modellhez elérhető szín. A fényezés e lenyűgöző állatok bundáját idézi. A párhuzamok azonban nem merülnek ki ennyiben, hiszen az elektromos hajtás, a nagyfeszültségű akkumulátor, a fedélzeti elektronika és a töltéshez kapcsolódó berendezések még extrém hideg, jóval a fagypont alatti hőmérsékleten is több mint meggyőzően teljesítenek. 

A hamarosan elérhető új MINI Electric Resolute Edition minden egyes kanyarban önmagáért beszélő előadást nyújt – és készen áll arra, hogy felvillanyozóan emlékezetes pillanatokat szerezzen. 

MINI Electric – elektromobilitás – kizárólag elektromos meghajtás
Elektromobilitás – technológia – csak elektromos meghajtás Elektromobilitás – technológia – csak elektromos meghajtás

TISZTÁN ELEKTROMOS FLOTTA 2030-RA.

Ez már hivatalos. A MINI legutolsó belső égésű motorral ellátott modellje 2025-ben jön ki. 2030-ra pedig a MINI kínálata már csak elektromos járművekből áll majd.

MINI Electric – elektromobilitás – kizárólag elektromos meghajtás
MINI Countryman PHEV – hibrid – SAV MINI Countryman PHEV – hibrid – SAV MINI Countryman PHEV – hibrid – SAV
Elektromobilitás – technológia – mini electric ikon

RÉSZBEN ELEKTROMOS. TELJES MÉRTÉKBEN KALANDVÁGYÓ.

MINI Countryman PHEV – hibrid – SAV

MINI COUNTRYMAN PLUG-IN HIBRID. 

A MINI Countryman plug-in hibrid bármilyen kalandhoz elegendő térrel és spiritusszal szolgál, miközben kevesebb káros anyaggal terheli a környezetet. Mivel az autó meghajtásáról egyszerre gondoskodik egy belső égésű és egy elektromos motor, úgy a városi jövés-menés során, mint a hirtelen ötlettől vezérelt, a természetbe tett kiruccanások során felvillanyozóan izgalmas összjátékban lehet részed.

ALL4 ÖSSZKERÉKMEGHAJTÁS.

Az ALL4 egy intelligens nyomatékvektor-szabályozásos rendszer, amely lényegében bármilyen felületen képes biztosítani a legjobb tapadást. Az elektrohidraulikus, többtárcsás kuplung finoman, az adott helyzetnek megfelelően osztja el a MINI TwinPower Turbo motor hajtási nyomatékát az első és a hátsó tengely között.

Mindez optimális tapadást, maximális stabilitást és még élvezetesebb kanyargást szavatol.

MINI Countryman PHEV – hibrid – ALL4 összkerékmeghajtás MINI Countryman PHEV – hibrid – ALL4 összkerékmeghajtás
MINI Countryman PHEV – hibrid – elektromos meghajtás MINI Countryman PHEV – hibrid – elektromos meghajtás

CSÚCSRA JÁRATOTT ELEKTROMOS MEGHAJTÁS.

A MINI Connected kínálta, opcionális eDrive szolgáltatás jóvoltából maximálisra növelhető a MINI Electric és a MINI Countryman plug-in hibrid kényelme és hatékonysága. Menet közben a rendszer folyamatosan dolgozik a „zöld útvonal” összeállításán. Ez utóbbi az összes eshetőség közül a legenergiahatékonyabb változat. A szolgáltatásnak köszönhetően az autó központi kijelzőjén vagy a MINI applikációban nézheted meg, hogy hol a következő töltőállomás, milyen töltöttségű az akkumulátor, illetve, hogy mennyi ideig tart még a töltés. 
Mindemellett az eDrive szolgáltatás még többféle beállítási lehetőséget kínál az akkumulátorhoz, illetve olyan távszolgáltatásokat bocsát rendelkezésre, amelyekkel praktikusan, az okostelefonodról működtetheted autód bizonyos funkcióit. Azzal, hogy a legutóbbi utazásod adatait egyéb statisztikák tükrében értékeli ki, a szolgáltatás segít téged a még hatékonyabb vezetés megvalósításában.

 

TOVÁBBI EV-KONCEPCIÓK.

Két másik mobilitási koncepció is használatos manapság.
mini elektromobilitás – mini electric – technológiai koncepciók

MILD HIBRIDEK.

A rekuperatív fékezés visszanyeri azt az energiát, amely amúgy veszendőbe menne a lassítás során. Ez az energia azután a motor erejének növelésére, valamint hatékonyságának fokozására fordítódik. A mild hibrid autók nem tölthetők sem otthon, sem a nyilvános töltőállomásokon.

mini elektromobilitás – hidrogén üzemanyagcellás autók – technológia

ÜZEMANYAGCELLÁS ELEKTROMOS JÁRMŰVEK – HIDROGÉNHAJTÁSSAL.

A hidrogén üzemanyagcellás autók mozgatásáról egy elektromos motor gondoskodik. Az akkumulátoros elektromos autókhoz képesti különbséget a villamosenergia előteremtésének módja jelenti. Arról van szó, hogy a BEV-ekkel (akkumulátoros elektromos járművek) és a PHEV-ekkel (plug-in hibrid járművek) ellentétben az energia itt nem a beépített, tölthető akkumulátorból származik. A hidrogénmeghajtású autók ehelyett egy saját, hatékonyan működő erőművet hordoznak a fedélzetükön, amely nem más, mint az üzemanyagcella.

Gy. I. K.

Amennyiben össze szeretnéd kapcsolni az autódat a MINI applikációval, válaszd a „Jármű” > „Garázs” > „Jármű hozzáadása” lehetőségeket. Lépésről-lépésre kövesd az alkalmazás utasításait, közben pedig ne távolodj el túlságosan a MINI-dtől. Ez azért lényeges, mert a MINI kijelzőjén megjelenő „MINI Üzenetek”-ben található biztonsági kódot három órán belül be kell írnod. A biztonsági kód MINI-d infotainment rendszerének „MINI Connected” és „MINI üzenetek” menüpontjaiban található.
GREEN módban a MINI-d következetesen a fogyasztást csökkentő beállításokat javasol számodra a maximális hatótáv érdekében. A GREEN mód aktiválásához nyomd le MINI menetmódok kapcsolóját addig, ameddig a műszerfalon meg nem jelenik a „GREEN” felirat.

Az ALL4 egy intelligens nyomatékvektor-szabályozásos rendszer, amely lényegében bármilyen felületen képes biztosítani a legjobb tapadást. A rendszerhez tartozó, a Dinamikus stabilitásszabályozzásal összeköttetésben álló, többtárcsás kuplung* finom fokozatokban, az adott szituációnak megfelelően osztja el a MINI TwinPower Turbo motor nyomatékát az első és a hátsó tengely között. Mindennek eredménye az optimális tapadásban, a maximális stabilitásban és a még élménytelibb kanyargásban mutatkozik meg.

A „MINI Connected” elnevezés olyan, különféle tematikai csoportokba, illetve csomagokba rendezett „connected” termékek körét jelöli, amelyek mobil- és internettechnológiákat felhasználva kapcsolódnak a hálózatokhoz. 

A WLTP (Könnyűgépjárművekre Vonatkozó Világszinten Harmonizált Vizsgálati Eljárás) egy, az összes autógyártó számára kötelezően előírt protokoll, amely a károsanyag-kibocsátás és a fogyasztás megállapítására hivatott. A laboratóriumi teszteket a közvetlenül a forgalomban elvégzett emissziómérések egészítik ki. Ezek összefoglaló elnevezése „Valós körülmények közötti emissziómérés” (Real Driving Emissions, RDE).

A MINI app egyfajta, az okostelefonodra telepített távirányító. Az alkalmazásban megtekintheted a még rendelkezésre álló hatótávot, rajta keresztül elindíthatod a töltést, az akkumulátorhasználatot alapul vevő útvonalakat állíthatsz össze, illetve az előkondicionálás funkcióval beindíthatod a klímaberendezést, hogy mire beszállsz, a kívánt hőmérséklet fogadjon. Az app jóvoltából már a kanapén megkezdheted az útiterv összeállítását, amelyet azután ugyanonnan közvetlenül a MINI infotainment rendszerébe továbbíthatsz. Így amikor a volán mögé ülsz, azonnal indulhatsz is. Mindezeken felül az okostelefonodra telepített MINI app arra is jó, hogy megnézd, hol is tetted le az autót, illetve, hogy tényleg bezártad-e az ablakokat.

Az, hogy egy elektromos autó mennyire „zöld”, végső soron attól függ, hogy az áram, amelyet az akkumulátorba töltesz, milyen forrásból származik. A teljes élettartamra vetített CO2-lábnyom másik jelentős összetevője az akkumulátorcsomag gyártásához felhasznált energia. A fentiek figyelembevételével elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy amennyiben a MINI Electric töltését megújuló forrásból származó villamosenergia-mixszel végzik, az autó nagyjából 19 000 kilométer megtétele után „ledolgozza” a gyártásával járó CO2-kibocsátást. Teljes életciklusa alatt a MINI Electric 40%-kal (EU mix), illetve 70%-kal (megújulóenergia-mix) kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a benzines MINI Cooper S. Ez azt jelenti tehát, hogy átlagos napi felhasználás mellett a MINI Electric mindössze tizenkét hónap alatt kompenzálja a gyártása során jelentkező, a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsátást.

A MINI Driver’s Guide egy kezelési kézikönyv néhány meghatározott MINI modellhez. Az alkalmazás teljes körű és interaktív járműinformációkkal látja a MINI tulajdonosokat az okostelefonjukon vagy a tabletjükön. A több mint 30 nyelven és 55 országban elérhető app ingyenesen tölthető le az Apple és a Google alkalmazásáruházaiból.

A MINI Driver’s Guide első használatbavételekor internetkapcsolatra lesz szükséged. Miután beírtad az alvázszámot (VIN), az applikáció letölti az autódhoz való kezelési kézikönyvet, így az akkor is elérhető lesz, ha nincs hálózat. 

A gyors áttekintéssel és részletes járműinformációkkal egyaránt szolgáló MINI Driver’s Guide élethű aminációk segítségével el is magyarázza, hogy miként működnek az igencsak innovatív járműfunkciók. A BMW YouTube-csatornájának „How to” felületére mutató hivatkozásra kattintva rövid, angol nyelven feliratozott útmutató videókat tekinthetsz meg.

A "360°-os nézet" funkció által biztosított interaktív információk segítségével pedig a vezető kívül-belül alaposan felfedezheti MINI-jét. Az Apple iPhone készülékkel rendelkezők a "Smart Scan" funkciót okostelefonjuk kamerájával együtt is használhatják. A MINI Driver’s Guide app felismeri a kezelőszerveken található szimbólumokat, illetve szövegeket, majd ennek alapján automatikusan megjeleníti a vonatkozó magyarázatokat. Mindez azért nagyon előnyös, mert az autójukat jól ismerő vezetők magabiztosabban reagálnak a forgalomban előadódó helyzetekre. 

mini elektromobilitás – mini electric – tisztán elektromos meghajtású mini mini elektromobilitás – mini electric – tisztán elektromos meghajtású mini

ISMERKEDJEN MEG AZ ÖSSZES FELVILLANYOZÓ RÉSZLETTEL.

MINDKÉT VILÁGBÓL HOZD KI, AMIT CSAK LEHET – VIGYEN BÁRMERRE AZ UTAD.

mini elektromobilitás – plug-in hibrid – phev mini elektromobilitás – plug-in hibrid – phev