ELEKTROMOBILITÁS.

motion motion

VILLANYOZD FEL AUTÓS ÉLMÉNYEIDET.

Készülj fel a mindig ugrásra kész nagy nyomatékkal és zéró károsanyag-kibocsátással fűszerezett, legendás gokartélményre. A MINI Electric mellett ezer és egy érv szól. Az olyannyira szeretett acélos teljesítmény marad, viszont a mögöttes technológia napról-napra okosabb és tisztább lesz. Az alábbiakban megismerkedhetsz mindazon előnyökkel, amelyeket az új, elektrifikációval átszőtt életstílus nyújt számodra. Megtudhatod például, hogy mennyit takaríthatsz meg, milyen gyakran kell töltened, valamint, hogy milyen egyszerű is lehet az elektromos autózás.

TUDTAD?

MINI – elektromobilitás – áttekintés – tények MINI – elektromobilitás – áttekintés – tények
MINI elektromobilitás – nyilvános töltőállomások  MINI elektromobilitás – nyilvános töltőállomások

TÖBB MINT 70 000

nyilvános töltőállomás Németország-szerte

MINI elektromobilitás – a potenciálisan elérhető csökkenés a CO2-kibocsátásban MINI elektromobilitás – a potenciálisan elérhető csökkenés a CO2-kibocsátásban

73–89%

potenciálisan elérhető csökkenés a CO2-kibocsátásban
MINI elektromobilitás – zöld energia MINI elektromobilitás – zöld energia

100%-BAN ZÖLD ENERGIA

kerül felhasználásra a németországi nyilvános töltőállomásoknál

MINI elektromobilitás – töltés 0-ról 80%-ra – DC gyorstöltő MINI elektromobilitás – töltés 0-ról 80%-ra – DC gyorstöltő

36 PERC

alatti töltés 0-ról 80%-ra DC gyorstöltővel
MINI – elektromobilitás – áttekintés – tények MINI – elektromobilitás – áttekintés – tények

NE MARADJON LE AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEKRE, ILLETVE AZ AZOK TÖLTÉSÉRE VONATKOZÓ ÖSZTÖNZŐKRŐL.

Magyarországon jelenleg vonzó adókedvezmények, vásárlási ösztönzők és előnyök hivatottak elősegíteni azt, hogy számottevően növekedjen az elektromos járművek vásárlása iránti kedv. A jelenlegi szabályozások alapján az elektromos autókat regisztrációs adó nem terheli, vállalkozások számára elérhetőek adókedvezmények elektromos autó cégautó beállítása esetén, továbbá az ország több városában és kerületében az elektromos autók ingyenesen parkolhatnak közterületeken. Az előbb felsorolt kedvezményekkel kapcsolatban az illetékes szervektől, illetve márkakereskedésektől tudhat meg további információt. A tájékoztatás nem teljeskörű.

MINI elektromobilitás – adókedvezmények MINI elektromobilitás – adókedvezmények
MINI elektromobilitás – mini cooper se – mini electric MINI elektromobilitás – mini cooper se – mini electric

ELEKTROMOS HATÓTÁV TELJES TÖLTÖTTSÉGGEL.

MILYEN MESSZIRE JUTHATOK EL?

MINI elektromobilitás – mini cooper se – hatótáv
AKÁR

234 km

A MINI Electric 234 kilométeres hatótávval rendelkezik, azonban ez az érték a vezetési szokások, valamint a körülmények függvényében változhat. Az ugyanis, hogy miként vezetsz, nagyban befolyásolja a hatótáv alakulását, vagyis azt, hogy milyen ütemben merül az akkumulátor. Íme, néhány javaslat arra vonatkozóan, hogy miként növelheted a hatótávot.

(WLTP)

mini elektromobilitás – mini electric – hatótáv-maximalizálás mini elektromobilitás – mini electric – hatótáv-maximalizálás

ÍGY MAXIMALIZÁLD A HATÓTÁVOT.

MINI elektromobilitás – a töltést ábrázoló kollázs
MINI elektromobilitás ikon – töltési kalkulátor

KALKULÁTOR A TÖLTÉSI KÖLTSÉGHEZ ÉS IDŐHÖZ.

MEDDIG ÉS MENNYIÉRT?


ÉRTÉKEK MÓDOSÍTÁSA.


Egyszerűen állítsd be alább a valós értékeket a legfrissebb összehasonlításhoz.

MINI Electric
Hasonló teljesítményű benzines jármű
Lehetséges éves megtakarítás

Az értékek változása befolyásolja a kalkulációt és a megtakarítás mértékét. Az alapértékek az elmúlt 12 hónap átlagos árai alapján kerültek meghatározásra. A változtatás joga fenntartva.

NÉZD MEG, MENNYIT SPÓROLHATSZ.

Ha naponta ekkora távolságot teszel meg
km
0 km 220 km
Ilyen gyakran kell töltened hetente
x
A teljes töltés ekkora részére van szükséged naponta
%
Hasonló teljesítményű benzines járműhöz képest a lehetséges megtakarításod

KÖNNYŰ OTTHONI TÖLTÉS

Időtartam, óra
 
Költség
 
Időtartam, óra
 
Költség
 

GYORSTÖLTÉS MENET KÖZBEN

Időtartam, óra
 
Költség
 
Időtartam, óra
 
Költség
 


A számítás alapját képező árak (580 Ft/liter) és villamosenergia-tarifák (36 Ft/ kWh) az elmúlt 12 hónap átlagárait tükrözik. Az árak utoljár 2023. július hónapban frissültek.
Felhívjuk figyelmedet arra, hogy a tényleges hatótáv több tényezőtől függ, azok közül is főként az alábbiaktól: kerék- és gumiabroncs-méret, egyéni vezetési stílus, választott útvonal, időjárási körülmények, a fűtés/hűtés használata és előkondicionálás. Az olyan külső tényezőktől függvényében, mint a hálózati feszültség vagy a külső hőmérséklet, a valós töltési idő eltérhet attól, amelyet a kalkulátor ad ki. A töltési idő a 25 °C-on való töltést veszi alapul.

GYAKORTA FELMERÜLŐ KÉTSÉGEK.

Az országos elektromos hálózat kapacitása nem annyira központi kérdés, mint amennyire azt a legtöbben gondolják. Mind ez idáig az elektromos járművek piaci térhódításának üteme igen jól előrejelezhető volt az EU-ban, aminek köszönhetően mód nyílt a hálózat folyamatos fejlesztésére. A közeljövőben nincs is nagyon szükség új áramtermelő kapacitások bevetésére. A áramszolgáltatóknak ráadásul volt elegendő idejük a tervezésre. Mindezzel együtt igaz, hogy a helyzet országról-országra változik. Észak-Európában például a fejlődés gördülékenyebb, mint másutt, mivel kellően erős villamos hálózat áll rendelkezésre többek között az általánosan elterjedt elektromos fűtés miatt. Európa más vidékein ennél árnyaltabbak a viszonyok, mert sok helyütt még mindig egyfázisú energiarendszerek és régebbi struktúrák vannak használatban. Ez azonban gyorsan változik. Már csak az olyan „váratlan” fordulatok miatt is, mint annak felismerése, hogy az elektromos járművek létfontosságú szerepet tölthetnek be az energiaellátási rendszer rugalmasságának biztosításában. Vagyis ahelyett, hogy veszélyeztetnék a villamos hálózat stabilitását vagy teljesítményét, az elektromos járművek két keréken gördülő energiatároló egységekként funkcionálhatnának. A járművekben tehát eltárolható az energia, amely azután felhasználható lesz egy későbbi időpontban. Még néhány év, és rendelkezésünkre állnak majd olyan elektromosjármű-töltők, amelyek alkalmasak lesznek az összevont tartalékalap kezelésére.
Tény, hogy a hideg ideiglenesen nagyjából 10-12%-kal csökkenti az elektromos járművek hatótávját. Ezzel együtt manapság az elektromos autók akár 250-300 kilométert is képesek megtenni egy feltöltéssel. Ez pedig bőven elég a napi jövés-menéshez. Kialakításuknak köszönhetően pedig az ilyen járművek jóval hatékonyabbak annál, mint azt a legtöbben gondolnák. Ráadásul a hagyományos autókhoz képest vitathatatlanul jobban elboldogulnak a hóban, ami a mélyen elhelyezett akkumulátor miatti alacsonyabb súlypontnak köszönhető. Utóbbi gondoskodik az elektromos járművek havas és jeges úton is kiváló tapadásáról. Mindez azt is jelenti, hogy jobban kézben tarthatod a járművet. Ehhez jön még, hogy a MINI applikáción keresztül előfűtheted elektromos autód belső terét, amely így kellemes meleg és otthonos lesz, amikor beszállsz. Nem kell küszködnöd a jeges ablakokkal sem. Amennyiben az előfűtésre a töltés ideje alatt kerítesz sort, az akkumulátorból egy cseppnyi töltés sem fordítódik erre a célra. Az előfűtés tehát neked és a közlekedés biztonságának egyaránt jót tesz.
Ami a hatótávot illeti, a MINI Electric 234 kilométert (WLTP) is képes megtenni egy feltöltéssel. Ez pedig bőven elég a legtöbb szóba jöhető úthoz. Csak azt kell átgondolnod, hogy ténylegesen mekkora hatótávolságra van szükséged, illetve, hogy hol szeretnéd használni az autót.
Az elektromos járművekben létezik egy ún. regeneratív fékezés funkció. A folyamat lényege, hogy fékezés közben az elektromos járművek befogják a mozgási energiát és elektromos árammá alakítják át azt. A jármű tehát ilyenkor saját magát tölti. A mindezt végző rendszer tehát azzal optimalizálja a hatékonyságot, hogy az autó kevesebb erőfeszítéssel halad előre. Amikor Ön leveszi a lábát a pedálról, az autó automatikusan fékezni kezd. A fékpedálra csak akkor kell rálépned, ha erősebben kívánsz lassítani. Mindez tehát egyértelműen egyszerűbbé és sokkal hatékonyabbá teszi a dolgokat.
Az elektromos járművek esőben és hóban is biztonságosan használhatók, mi több, a hagyományos autómosókba is el lehet menni velük. Az ilyen járművekhez való töltők és kábelek ugyancsak vízállók, a töltőcsatlakozók pedig védettek a vízkár ellen.
Az elektromos járművek akkumulátorának átlagos élettartama akár 10 év is lehet. Ma már megoldott a régi akkumulátorok kisebb cellákra való szétszedése. E cellák például a megújuló forrásból származó energia tárolására használhatók. A helyi hatóságok különösen jól hasznosítják ezeket például vészhelyzeti generátorként vagy olyan időszakokban, amikor rendkívül kiugró a fogyasztói áramigény.

Az elektromos járművek akkumulátorának átlagos élettartama akár 10 év is lehet. Ma már megoldott a régi akkumulátorok kisebb cellákra való szétszedése. E cellák például a megújuló forrásból származó energia tárolására használhatók. A helyi hatóságok különösen jól hasznosítják ezeket például vészhelyzeti generátorként vagy olyan időszakokban, amikor rendkívül kiugró a fogyasztói áramigény.

mini cooper se – mini electric teaser mini cooper se – mini electric teaser

ISMERKEDJ MEG AZ ÖSSZES FELVILLANYOZÓ RÉSZLETTEL.

MINDKÉT VILÁGBÓL HOZD KI, AMIT CSAK LEHET – VIGYEN BÁRMERRE AZ UTAD.

mini elektromobilitás – plug-in hibrid teaser mini elektromobilitás – plug-in hibrid teaser