LA-TŐL VEGASIG A MINI ELECTRIC FEDÉLZETÉN.

A Los Angelestől nyugatra lévő Santa Monica fehér homokfövényétől a neonfényes Las Vegas Stripig tartó, 450 kilométeres út lenyűgöző tájakon vezet át. Tökéletes helyszínek kínálkoznak a MINI Electric nyújtotta legendás gokartérzés megtapasztalására – nem utolsósorban a jó minőségű, gyorstöltőkkel teleszórt úthálózatnak köszönhetően.

MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – mini electric

EL LOS ANGELESBŐL.

Santa Monica óceánpartja reggelente a szörfösök birodalma. A Csendes-óceán csillámló hullámainak látványán elmerengve a Kalifornia délnyugati partjain elterülő Los Angeles tényleg nagyon távolinak tűnik. Közvetlenül San Bernardino után rákanyarodunk a 15-ös számú államközi útra, és észak, egészen pontosan Las Vegas felé vesszük az irányt. Lényegében azon a 66-os úton suhanunk, amelyet a Peter Fonda és Dennis Hopper főszereplésével forgatott, "Szelíd motorosok" című film tett olyannyira legendássá. A híres, majdnem 4000 kilométer hosszú aszfaltcsík mágikus erővel vonzza a szabad szellemű felfedezőket. A Mount Baldyt övező, zöldellő hegyi tájon a MINI Electric igencsak elemében van: úgy veszi a kanyarokat, mintha sínen futna. A MINI Electric vezetése még azután is élményteli marad, hogy a völgybe leérve szinte teljesen beragadt forgalomba futunk be vele.

MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – el a városból MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – el a városból
MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – mojave-sivatag

IRÁNY A MOJAVE-SIVATAG.

Csaknem kétórányi autózást követően a zöld hegyek lenyűgöző, a vörös és a barna árnyalataiban játszó sivatagra váltanak. Itt az ideje, hogy Victorville-ben megálljunk egy kis mexikói tacosra. A pálmafák árnyékában, a gyorstöltő állomások egyikénél a MINI Electric akkumulátora mindössze 35 perc alatt 80%-osra töltődik, így minden adott ahhoz, megtegyük utunk Mojave-sivatagba vezető szakaszát. A sivatagban júliusban és augusztusban az átlaghőmérséklet elérheti a 45 °C-ot is. Ezért is jön nagyon jól a MINI Electric ilyenkor felfrissülést adó előkondicionálás funkciója. Ez utóbbit az étteremből is bekapcsolhatjuk a távvezérlőnek is tekinthető MINI Conneced applikáción keresztül, így mikor újra beszállunk, az autó már hűtött utastérrel vár minket. A következő, Bakerig tartó 150 kilométer alatt egyre mélyebbre hatolunk a szélesen elterülő, kietlen tájba. A Mojave-sivatag kellős közepén, a Death Valley Nemzeti Park déli végénél található kisváros az USA egyik legforróbb pontja. Nem véletlen, hogy Bakerben van a világ legmagasabb hőmérője. A 134 láb magasságban található jelölés a valaha itt mért legmagasabb hőmérsékletnek állít emléket – 134 Fahrenheit-fokról van szó, ami 57 °C-nak felel meg. Kihagyhatatlan látnivaló. Nem mellesleg pedig megbízható jelzőpontként elvezet a következő gyorstöltő állomáshoz. A fenntartható energiát itt napelemekkel termelik meg. Ezek oltalmat adnak a tűző naptól, amikor az ember csatlakoztatja a töltőkábelt.

FELÜDÜLÉST ADÓ NYUGALOMBAN AZ USA LEGFORRÓBB PONTJÁN IS.

Ahogy haladunk az autópályán, egyszer csak feltűnik a horizonton a Mescal-hegység fenséges látványt nyújtó vonulata. Noha a MINI Electric modellt nem feltétlenül az errefelé jellemző extrém hőmérsékleti viszonyokra tervezték, az autó derekasan állja a próbatételeket. Sem a nagyfeszültségű akkumulátor, sem a belső tér nem melegszik fel, így a töltöttség igen lassú tempóban apad. Mindennek hátterében a rendkívül hatásos általános hűtési rendszer áll, amely igen hatékony a beépített hőszivattyúnak köszönhetően.


A hegyvidéket elhagyva a 15-ös államközi út utolsó 80 kilométeres szakasza egyenesen Paradise-ba visz bennünket. E város közvetlenül Las Vegas mellett, attól délre terül el. Az impozáns Allegiant Stadionnál állunk meg, amely a 3-szoros Super Bowl-győztes Las Vegas Raiders otthona. Itt feltöltjük a MINI Electric-et a Flexible Fast Charger kábellel, felkészülve az utolsó, Las Vegasig tartó etapra.


Miután leszállt az éj, nincs szükségünk navigációs rendszerre ahhoz, megtaláljuk a legendás"stripet". Csillogó-villogó homlokzatok, neonfénytenger, valamint a legendás"Welcome to Fabulous Las Vegas"felirat megbízhatóan jelzi, hogy merrefelé is zajlik az igazi éjszakai élet. A 6,8 kilométer hosszú bulváron számos megasztár tette már tiszteletét – a végtelenül hosszú sor Elvis Presley-től Britney Spearsig, Elton Johntól Lady Gagáig terjed. A MINI Electric csendes magabiztossággal visz el az Eiffel-torony tökéletes mása, az egyiptomi piramisok és a velencei csatornák között a szállodai recepcióig, túránk végpontjáig.
(Kombinált üzemanyag-fogyasztás: 0,0 l/100 km; kombinált villamosenergia-fogyasztás: 16,9–14,9 kWh/100 km; kombinált CO2-kibocsátás: 0 g/km) 

MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – felüdülést adó nyugalomban MINI elektromobilitás – LA-től Las Vegasig – felüdülést adó nyugalomban