ELEKTROMOBILITÁS.

mini elektromobilitás – hatótáv

MÉG MESSZEBB AZ ÚTON.

Hogyan maximalizáld a hatótávolságot?
mini electric – elválasztó vonal – electric logo

MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK A HATÓTÁVOT?

mini elektromobilitás – hatótáv - illusztráció

AZ AKKUMULÁTOR MÉRETE.

Általában minél nagyobb egy akkumulátor kapacitása, annál nagyobb távolságot tehetsz meg vele. De a kép ennél azért árnyaltabb.

Az akkumulátorok jelentik egy elektromos jármű legnehezebb és legdrágább alkatrészét. Eljön egy pont, ahonnan a nagyobb akkumulátor már egy erősebb motort is igényel azonos gyorsulás eléréséhez – emellett pedig erősebb futóműre és fékre is szükség van a sebesség, a tömeg és a lendület kézben tartásához. Ezért alapvető fontosságú, hogy optimális egyensúlyt hozzunk létre a tömeg és a hatótáv között, hogy így a legnagyobb hatékonysággal használhassuk fel az erőforrásokat.

mini elektromobilitás – hatótáv - akkumulátorméret
szürke elválasztó vonal

HOGYAN LEHET MEGHOSSZABBÍTANI AZ EV AKKUMULÁTOR ÉLETTARTAMÁT?

Kerüld, hogy autód teljesen teli vagy üres töltéssel álljon. A legjobb, ha a töltöttségi szint 20-80% között marad, különösen, ha hosszabb időre otthagyod az autót, és csak hosszú távú utak esetén töltsd fel teljesen.

A gyorstöltők (DCFC) használatának minimalizálása. Időnként előfordul, hogy mindenképpen gyorsabb töltés szükséges, de ha a járműved éjszakai töltéssel töltődik, akkor a Type 2 töltőnek legtöbbször elegendőnek kell lennie a töltési igényekhez.

Az éghajlatra ugyan nincs befolyásod, de próbáld elkerülni a rendkívül meleg hőmérsékletet. A forró napokon legalább próbálj meg árnyékban parkolni.

szürke elválasztó vonal
mini elektromobilitás – hatótáv - külső tényezők


MINI Cooper SE 3 ajtós :

Electric Consumption (WLTP combined): 15,8 - 15,2 disclaimer CO2-Emissions (WLTP combined): 0 g/km disclaimer Electric Range (WLTP combined): 233 - 226 disclaimer Electric Range (WLTP City): 312 - 297 disclaimer

KÖRNYEZETI HATÁSOK.

Egy elektromos jármű hatótávolságát számos tényező befolyásolhatja.

 • Szél
 • Sebesség (a saját menetszél)
 • Aerodinamika
 • Ablakok és panorámatető
 • Hőmérséklet
 • Légsűrűség (hatással lehet az akkumulátorra)

Habár ezek a tényezők hajtáslánctól függetlenül minden járműre hatnak, egy elektromos jármű esetében hatásuk még hangsúlyosabb.

Az elektromos hajtásláncok természetüknél fogva igen hatékonyak – ez akár 80% is lehet „tanktól kerékig" (egy belső égésű motor alig 15%-os hatékonyságával szemben). A teljes fogyasztásra azonban a legapróbb változások is kihatással vannak. Az ablakok és a napfénytető kinyitása megzavarja a légáramlást, ami növeli a légellenállást. A légkondicionáló használata pedig hatékonysági konfliktust eredményezhet. Általánosságban lakott területen az ablakok kinyitása a hatékonyabb, míg autópályán haladva jobban jársz, ha bezárod a napfénytetőt és az ablakokat, és a légkondicionálót használod inkább.
mini elektromobilitás - elválasztó vonal

HOGYAN VEZESS HATÉKONYAN?

ELŐRELÁTÓ VEZETÉS.

Rekuperáció.
A tisztán elektromos járművek és a plug-in hibridek egyaránt képesek elektromotorjukat lassításra használni, ennek során pedig a mozgási energiát elektromos árammá alakítani az akkumulátorok számára. Ezt a regeneratív fékezési folyamatot hívjuk rekuperációnak.

Egypedálos vezetés.
A MINI Electric megadja az egypedálos vezetés lehetőségét. A „gázpedálra" lépve gyorsítasz, arról lelépve pedig lassítasz. Ez azonban nem a négy kerékre ható, blokkolásig fokozható fékezés, hanem egy állandó lassítás, amelyet a fékpedálra lépve fokozhatsz szükség esetén.

Általánosságban elmondható, hogy ha minden wattból a legtöbbet szeretnéd kihozni, próbálj a lehető legtöbbször a fékpedál lenyomása nélkül lassítani. Ez az energiagenerálás javítja a fogyasztást és gondoskodik arról, hogy a motor teljes ereje elérhető legyen a gyorsításokhoz. Érdemes néhány próbakört tenned, hogy ráérezz a rekuperációra és a fékpedál mellőzésére.

mini elektromobilitás – hatótáv - előrelátó vezetés
mini elektromobilitás – hatótáv - mini electric visszapillantó


MINI Cooper SE 3 ajtós :

Electric Consumption (WLTP combined): 15,8 - 15,2 disclaimer CO2-Emissions (WLTP combined): 0 g/km disclaimer Electric Range (WLTP combined): 233 - 226 disclaimer Electric Range (WLTP City): 312 - 297 disclaimer

FINOM VEZETÉS.

Az agresszív vezetés – erős gyorsítás és fékezés – energiát pazarol. A rendszer még a regeneratív fékezés mellett is csak bizonyos mennyiségű energiát képes visszanyerni. Hogyha az energiát hatékonyan szeretnéd használni, akkor nyugodj meg, élvezd a sima dinamizmust és azt, ahogy átsiklasz a városon.

A DRIVING MODE ÜZEMMÓDOK HASZNÁLATA.

Minden vezetési üzemmód másképp hangolja a rendszert, a választásodhoz igazítva az üzemanyag-hatékonyságot és a teljesítményt. Érdemes néhány próbakör alatt megismerkedned az egyes üzemmódokkal, hogy kihasználhasd az egyes lehetőségek előnyeit. Minden elektromos MINI tartalmazza a Driving Modes felszereltésget.

mini elektromobilitás – hatótáv - driving modes
mini electric – elválasztó vonal – electric logó

HOGYAN TERVEZZ HOSSZABB UTAT?

mini elektromobilitás – hatótáv - illusztráció

ISMERD MEG AZ UTAKAT.

Ellenőrizd, hogy az útvonalon hol találhatók töltőállomások.
Pillants rá a töltési térképre (mint pl. a MINI Charging) indulás előtt, hogy áttekintést kaphass a lehetőségekről. Útvonaltervedben hagyj időt a töltésre. Ideális esetben a töltési pihenőket saját szokásaidhoz igazíthatod – például ebédeléshez vagy pihenőhöz.

A kevesebb több.
Még egyszer feltölteni 10% és 80% között általában hatékonyabb, mint megvárni egy teljes feltöltést.

mini elektromobilitás – hatótáv - útvonaltervezés
mini elektromobilitás – hatótáv - elektromos csatlakozó

CSAK NYUGODTAN.

Kompatibilitás.
A 3 ajtós MINI COOPER SE egy CCS csatlakozóval felszerelt, ami gyakorlatilag bármelyik európai nyilvános töltővel kompatibilis.

Autós töltési térkép.
A minden elektromos MINI navigációs rendszerében megtalálható töltési térkép áttekintést ad a kompatibilis töltőállomásokról és megjeleníti a hatótávon belül találhatókat. Segítségével bármikor megtervezheted az utadat a követező töltőig.

ÁSZ A KEZEDBEN.

A MINI Charging hozzáférést nyújt több mint 100 000 európai töltőállomáshoz, amelyből csak Németországban 20 000 található. A töltési folyamatot kényelmesen indíthatod okostelefonod vagy RFID kártyád segítségével.

Kattints alább, és tudj meg többet a számlázásról, illetve tekintsd meg az összes töltőállomást tartalmazó interaktív térképet!

mini elektromobilitás – hatótáv - charging card
mini elektromobilitás - elválasztó vonal

GyIK.


MINI CHARGING.

HOGYAN TALÁLHATOM MEG A MINI CHARGING TÖLTŐÁLLOMÁSOKAT?

A MINI navigációs rendszer közvetlen hozzáférést ad a MINI Charging hálózat valamennyi töltőállomásához. Ezekre magad is rákereshetsz: amikor navigációs rendszeredben a következő speciális célnak a „töltőállomásokat" adod meg, megjelenik számodra a közeli töltőállomások listája. A MINI Charging app még egy lehetőséget kínál, mivel okostelefonodon keresztül biztosít hozzáférést az elérhető töltőállomások listájához.

HOGYAN MŰKÖDIK A TÖLTÉS EGY TÖLTŐÁLLOMÁSON?

A MINI Charging térkép vagy a MINI Charging app segítségével kinyithatod a töltőállomásokat és megkezdheted a töltési folyamatot. Egyes töltőoszlopok a MINI Charging appal működtethetők. Az app, amely egy integrált QR kódolvasót is tartalmaz, könnyen használható és telepíthető. Ehhez egyszerűen töltsd le az appot, add meg MINI Charging szerződésszámodat és a PIN-kódodat.

HOGYAN FIZETHETEK?

Járműved töltését készpénz használata nélkül intézheted – vagyis kényelmesen, havonta fizethetsz a számládról való levonás által. A MINI Charging online profilod állandó áttekintést nyújt a töltési folyamataidról és a költségekről.

MIT KELL TUDNOM TÖLTÉS KÖZBEN?

 1. Állítsd le a motort és húzd be a kéziféket.
 2. Amennyiben szükséges, állítsd be az áramerősséget az autód fedélzeti menürendszerében.
 3. Kerüld a hosszabbítókat.
 4. Mindig kövesd a kábel csatlakoztatásának alábbi sorrendjét:

 

Csatlakoztatás:

1. Csatlakoztasd a kábelt a töltőhöz.

2. Csatlakoztasd a kábelt az autóhoz.

Lecsatlakoztatás:

1. Húzd ki a kábelt az autóból.

2. Húzd ki a kábelt a töltőből.

LED visszajelzések:

 • Fehér fény: Állapotjelző
 • Piros fény: Töltési hiba
 • Narancs fény: Szinkronizáció
 • Kék fény: Töltés folyamatban
 • Zöld fény: A töltés kész

 

5. Zárd le a járművet. A töltési folyamat csak zárt autó esetében indul meg.

VAN KÜLÖNBSÉG A VÁLTÓÁRAMÚ (AC) ÉS AZ EGYENÁRAMÚ (DC) TÖLTÉS KÖZÖTT?

Normál töltés váltóárammal (AC):

Hatékonyan tölti autódat, főleg éjszaka, de akár nappal is. Az otthoni fali csatlakozóhoz képest egy váltóáramú töltőállomás nagyobb feszültségű, így néhány óra alatt feltölti az akkumulátort. Ez a típusú töltőállomás általában „váltóáramú töltőállomás" néven ismert.

Gyorstöltés egyenárammal (DC):

Az egyenáramú gyorstöltő-állomások jobb választást jelentenek, ha gyorsan szeretnéd feltölteni az autót. Igen gyorsan képesek feltölteni az akkumulátort – amíg te például vásárolni mész vagy harapsz valamit. A töltési folyamat általában 30 és 40 perc közötti. Ez a típusú töltőállomás általában „egyenáramú töltőállomás" néven ismert.

KIHEZ FORDULJAK, HA PROBLÉMÁM VAN A TÖLTŐOSZLOPPAL?

További információért keresd fel a minicharging.chargemasterplc.com/ oldalt. Fontos: hogyha a töltőoszloppal kapcsolatban problémád támad, akkor fordulj a töltőoszlop üzemeltetőjéhez, akinek elérhetősége általában magán a töltőoszlopon látható.

A WALLBOX KÜLTÉREN IS FELSZERELHETŐ?

Igen, a MINI Wallbox Essential külső használatra is alkalmas az IP 54 védelmi besorolás szerint. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül szükséges az időjárás elleni védelme. A Wallbox kültéri használatra lett kifejlesztve és hitelesítve. Kényelmi okokból mégis a beltéri felszerelését javasoljuk; ez egyben megakadályozza a hó és jég lerakódását télen, emellett a Wallbox tovább marad por- és mohamentes.
KAPCSOLATTARTÓ

MINI Charging tel.: +36 1 955 5833

E-mail: hu@mini-charging.com

Nyitva: 08.00 - 20.00 óra között, hétfőtől péntekig

MINI Ügyfélszolgálat tel.: +36 80 990 008

E-mail: ugyfelszolgalat@mini.hu

Nyitva: Hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 08:00–18:00-ig; Szerda: 08:00–20:00-ig

KÖRNYEZETI ÉS TÁRSADALMI STANDARDOK A BESZÁLLÍTÓI HÁLÓZATBAN.

MELYEK A MINI COOPER SE NAGYFESZÜLTSÉGŰ AKKUMULÁTORÁNAK FŐ ALAPANYAGAI, ÉS MIT TESZ A MINI EZEK FELELŐS BESZERZÉSÉÉRT?

A nagyfeszültségű akkumulátor fő alapanyagai a kobalt, a lítium, a grafit és a nikkel, burkolata pedig alumíniumból készül. A MINI (a BMW Group) elkötelezett egy olyan beszállítói hálózat kiépítése mellett, amely felelős, fenntartható és amely megfelel az etika és az emberi jogok terén támasztott magas elvárásainknak. Minden lehetséges beszállítónak információt kell szolgáltatnia megvalósított környezetvédelmi, társadalmi és igazgatási standardjairól, beleértve az emberi jogok tiszteletben tartását és a kényszermunka tiltását. Az alapanyagok szállítóival szorosan együttműködve dolgozunk, ami biztosítja, hogy minden anyag felelős módon kerül beszerzésre, ezzel védve és javítva a környezetet, illetve biztosítva az alkalmazottak biztonságát és jólétét a beszállítói lánc bármely pontján. A logisztikai folyamatok egyszerűsítésén szintén dolgozunk, így csökkentve az alkatrészek üzemeinkbe való szállításának hatásait.

EZEN ALAPANYAGOK ISMERT FORRÁSBÓL SZÁRMAZNAK? HOGYAN GONDOSKODIK A MINI ARRÓL, HOGY BESZÁLLÍTÓI BETARTSÁK A FENNTARTHATÓSÁGI ELŐÍRÁSOKAT?

A MINI (BMW Group) igen alaposan és kritikus szemmel vizsgálja az alapanyagok forrását. A beszállítók kiválasztása során az OECD felelős üzleti magatartáshoz szükséges kellő gondosságra vonatkozó útmutatását tartjuk szem előtt. Emellett közvetlen beszállítóink a saját beszállítóikkal kapcsolatban is elkötelezik magukat a mi fenntarthatósági előírásaink iránt. A beszállítói hálózat átláthatósága jelenti a szállítóinktól megkövetelt fenntarthatósági előírásokról való gondoskodás alapját.

HOGYAN GONDOSKODUNK A KOBALT FELELŐS BESZERZÉSÉRŐL?

A BASF, a Samsung SDI és a Samsung Electronics partnerekkel együtt elköteleztük magunkat a fenntartható kobaltbányászat mellett. A Kongói Demokratikus Köztársaságban megvalósított közvetlen közös projektünk révén szeretnénk megérteni a helyi emberek élet- és munkakörülményeit. A káros hatások elkerülése vagy megoldása érdekében megbíztuk a Német Nemzetközi Együttműködési Ügynökséget (GIZ GmbH) a kézzel történő kobaltbányászat munkakörülményeinek javításával a Kongói DK-ban. Tisztában vagyunk a nyersanyag normális körülmények között történő bányászatában és feldolgozásában viselt felelősségünkkel. Rendszeresen ellenőrzünk a helyszínen, ismerjük a bányákat és partnereink munkamódszereit, így gondoskodunk a tiszta előállításról. Mindezeken felül a kritikus nyersanyagok (mint a kobalt) szükségességének általános csökkentése érdekében a BMW Group az újrahasznosított kobalt felhasználását szorgalmazza az akkumulátorcellák gyártása során.

MILYEN LÉPÉSEKET TESZÜNK AZ ALUMÍNIUM FAIR ÉS FENNTARTHATÓ BESZEREZÉSE ÉRDEKÉBEN?

Az alumínium beszerzése során nemcsak saját szükségleteinknek megfelelően vásárlunk, hanem a nyersanyagot beszállítóink számára is biztosítjuk, megbízható módon és előre tervezhető árakon. Mindez biztosabb tervezhetőséget eredményez mindkét fél számára. A fenntartható módon termelt alumíniumra vonatkozó hosszú távú, jövőbeli igényeink kielégítése érdekében a BMW Group lett az első autógyártó, amely csatlakozott az Aluminum Stewardship Initiative szervezethez – aktívan megkövetelve az igazolt eredetű alumínium környezetvédelem és társadalom szempontjából egyaránt fenntartható beszerzését a teljes alumíniumgyártási folyamatban, a bányáktól egészen az újrahasznosításig. Gyártási folyamataink során az újrahasznosított alumínium részarányának fokozására is törekszünk. A másodlagos alapanyagok használata pozitív hatással jár, különösen a fenntarthatóság következő területein: a biodiverzitásban, a CO2-kibocsátásban (különös tekintettel az energiaintenzíven előállítható nyersanyagokra, mint az alumíniumra, az acélra és a rézre) és a hulladék mennyiségének csökkentésében. Járműveinkben a másodlagos alapanyagok részaránya 20%, az alumínium esetében pedig 40%. Az Aluminum Stewardship Initiative együttműködés részeként az alumíniumbeszállítók igazolási rendszerén is dolgozunk, egy körvonalazott fenntarthatósági standard mentén. További információ: aluminium-stewardship.org

HONNAN SZÁRMAZIK A LÍTIUM ÉS HOGYAN GONDOSKODUNK ANNAK FENNTARTHATÓ BESZERZÉSÉRŐL?

A MINI Cooper SE alkatrészeihez felhasznált lítium Ausztráliából származik. A nyersanyag kinyerése sziklás forrásokból történik, amelyekre a legmagasabb fenntarthatósági standardok vonatkoznak. A BMW Group folyamatos kutatásokat végez a lítiumhoz hasonló nyersanyagok újrahasznosítása (például az akkumulátorok újrahasznosítása) terén – például az újragyártás vagy "zártkörű" koncepciók formájában.

MILYEN LÉPÉSEKET TESZÜNK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY BESZÁLLÍTÓINK MEGFELELJENEK A FENNTARTHATÓSÁGI KÍVÁNALMAKNAK?

A beszállítói lánc maximális átláthatósága segít a problémák azonosításában és hatékony megoldásában, gyakran a beszállítókkal és egyéb érdekeltekkel közösen. A beszállítói hálózatunk átláthatóságának és beszerzési hatékonyságának növelése során az alapot a BMW Group által meghatározott környezetvédelmi és társadalmi standardoknak való megfelelés jelenti. Minden beszállítónknak ajánlatában ki kell térnie a BMW Group fenntarthatósági előírásainak való megfelelésre. Mindezeken felül olyan nemzetközi standardokat is alkalmazunk, mint az ENSZ Globális Megállapodása (Davos, 1999. január) és a „Munka világára vonatkozó alapelvekről és jogokról szóló nyilatkozat" (Genf, 1998. június), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kellő gondoskodásra vonatkozó folyamatelőírása, valamint az ENSZ „Üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányelvei".
MIKOR VÁLIK A MINI COOPER SE ZÖLDEBBÉ, MINT EGY MINI COOPER S?
Egy elektromos autó környezetbarátsága alapvetően az akkumulátora által használt elektromosságtól függ. A teljes élettartama alatt termelt CO2-lábnyom másik tényezője az akkumulátorcsomag gyártása során felhasznált energia forrása. Ezt észben tartva a tesztek szerint egy megújuló forrásból származó elektromossággal feltöltött MINI Cooper SE a gyártása során keletkezett CO2-t nagyjából 19 000 km után „dolgozza le". Teljes élettartama során egy MINI Cooper SE károsanyag-kibocsátása egy benzinmotoros MINI Cooper S-éhez képest 40% (EU mix) vagy 70% (megújuló energiaforrások). Más szóval az átlagos naponta megtett távolsággal számolva egy MINI Cooper SE alig 12 hónap alatt már megtakarítja a gyártsa során keletkező üvegházhatású gázokat.
mini elektromobilitás – elválasztó vonal
mini elektromobilitás – áttekintés
ELEKTROMOBILITÁS.

ELEKTROMOS MEGHAJTÁS.

A hajtáslánc elektromossá tétele a jövő mobilitását jelenti. Tekintsük át a MINI különböző rendszereit, és ismerkedjünk meg néhány gyakori kifejezéssel!
mini elektromobilitás – töltés
TÖLTÉS.

OTTHON ÉS MINDENHOL.

Az „üzemanyagot" bármikor „feltankolhatod" – akárhol is legyél.
mini electric – elválasztó vonal – electric logó