Újrahasznosítás MINI-d második élete.

dam Image
dam Image

Újrahasznosítás

A MINI-d immár egy szebb világban van. De hiszen tudod, hogy pontosan ez volt a kívánsága. A MINI már az autó születésének a legeslegelső fázisától szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait. MINI-d tökéletes újrahasznosítását az újrafelhasználható anyagok és a könnyen szétbontható karosszéria teszik lehetővé. A bontás során az összes szennyező anyagot gondosan eltávolítják az autóból, majd a szétszedés után szétválasztják egymástól a legfőbb anyagokat.

dam Image

Karosszéria

A szétbontást követően a MINI alkatrészeit szortírozzák, majd feldarabolják, hogy azok különféle célokat szolgálhassanak – az energiakinyeréstől a beolvasztásig. Amúgy jó esély van arra, hogy az újrahasznosított alkatrészek később egy új MINI-ben kezdik meg másodvirágzásukat.

dam Image

Üveg

A MINI üveg-újrahasznosítással kapcsolatban olyan világos minden, mint a vakablak. MINI-d első és hátsó szélvédője, valamint oldalablakai egy újrafeldolgozó üzembe kerülnek, amely kimondottan a különféle üvegekre specializálódott. Az újrahasznosított üveg az új üveg egyik legfontosabb alapanyaga – és egyáltalán nem kizárt, hogy az a bizonyos új üveg egy majdan megszülető MINI-be kerül.

dam Image

Katalizátor

Az újrahasznosítás a MINI-nél valóságos nemesfémbánya – az egyik terméke például a MINI katalizátorokban lévő platina, amelyet új katalizátorok gyártásához használnak fel.

dam Image

Akkumulátor

Egy örökéletű akkumulátor? Nos, majdnem: mi, itt a MINI-nél újrahasznosítjuk az ólmot, amely az akkumulátorok egyik fő alkotóeleme. Mindez azt jelenti, hogy a régi akkumulátor új akkumulátor formájában reinkarnálódik.

dam Image

Könnyűfém keréktárcsák

Nincs, ami megállítsa őket: a MINI könnyűfém keréktárcsákat szintén beolvasztják, majd a cseppfolyós alumíniumból új kerekeket kreálnak.

dam Image

Motorolaj

Cseppfolyós kincsek, amelyek soha nem merülnek ki. A MINI-dből kiszivattyúzott összes olajat újrafinomításra küldjük, aminek a végén a folyékony arany megint alkalmas lesz arra, hogy egy új MINI motorjának a kenését biztosítsa.