dam Image

A történelem

A teljességgel eredeti 1959-es fehér Austin 7 Classic Miniről kiderült, hogy egyike az 1959-ben eredetileg összeállított 30 holland darabnak és néhány egyedi holland jellemzővel bír. A Molenaar autógyárban összesen 4000 MINI autót állítottak össze Amersfoortban. Bár sok alkatrész közvetlenül az Egyesült Királyságból származott, a Classic Mini belső kárpitozását helyben készítették és – mókás tény – lószőrrel tömték ki! Mivel első tulajdonosa soha nem merészkedett túl messzire tartományától és második tulajdonosa védett pajtában tartotta a 80-as évek vége felé, a MINI-történelemnek ez a darabja szerencsére sértetlen maradt.

 

dam Image

A helyreállító csapat

Összhangban a szülővárosban szervezett ünnepségekkel, egy hegesztőkből, karosszériaépítőkből, festőkből és motorszakértőkből álló helyreállító csapatot választottak ki a helyi autóipari gyár 1500 alkalmazottja közül. Ezek közül egyesek 30 éves szakterületi tapasztalatukat hozták magukkal a projektbe, így biztosítva azt, hogy csakis a leghozzáértőbb kezek javítsák ezt a Mini veteránt

dam Image

A nagy leleplezés

A Minit precízen, darabról darabra lecsupaszították, majd egyenként újból összerakták. Ahol csak lehetséges volt, elkészítették az eredeti alkatrészek másolatait, a lehető legnagyobb figyelmet fordítva a részletekre. Ezek közül egyeseket kézzel készítettek el újra, míg másokat, például a 34 lóerős négyhengeres motor és a sebességváltó teljes felújításon esett át. A MINI közösség felbecsülhetetlen részét alkotta a csapatnak, segítve a csapatot a ritka alkatrészek felkutatásában a Föld minden szegletéből. Az 1959-es eredeti Farina Grey színét viselve magán, a világ legöregebb MINIje teljesen újjászületett és készen állt arra, hogy új kalandok elé nézzen.